Vinterdvala i silverland

januari 18, 2013 i Övrigt

Tvåsiffriga minusgrader. Ett tunt genomskinligt lock som utsikt på många av fiskeplatserna. Nu finns det faktiskt legitima orsaker till att inte knata runt i det Stockholmska kustbandet. Nu finns det tillfälle att göra annat.

Från slutet av januari och hela februari, år efter år, brukar kylan äta upp silversjälen. I alla fall försöka äta upp den. Samtidigt som ett sug efter norrländska kläckningar smyger sig på som en elak djävul. . . . . Den där djävulen skulle kunna döda vem som helst psykiskt. Enda botemedlet är möjligtvis Bullens pilsnerkorv, snabbmakaroner och en bildkavalkad från tidigare sommarsäsonger.

En längtan efter sommar mitt i minusgradernas land.

Den här tiden av året går det att hitta öppet vatten. På ett par lokaler. Oftast bjuder utsatta ställen på fiskeläge. Är det bara lagom många minusgrader är det bara att putsa klingorna och bege sig ut och leta. Leta öppet vatten alltså.
Denna säsong är svårfiskad med få huggperioder. Fisken är relativt stationär och även den får man leta efter så här års.

Nej. Denna tid på året ägnas till flugbindning, reflektioner, tankar och planering inför vad som komma skall. Även kastträning är ett ständigt återkommande moment under kyliga kvällar. Numera får switchspöet extra mycket uppmärksamhet.

Men snart vänder det. Även om ljuset redan börjat vända så känns det som vintern är på sin hårdaste och kargaste topp just nu och någon månad framåt.

Kastläge i tankarnas land.

I mitten av mars däremot. När snön smälter och återigen låter det frodas av grönheter i vårt landskap. När fåglarna börjar kvittra lite smått. När man ser i fiskekompisarnas blickar hur det fullkomligt glöder av förhoppning och spänning.
Den tiden vet man att det inte är lång tid innan racet drar igång big time deluxe 08-silver edition.

Jag vet inte vad ni ska göra. Ha bindkvällar? Tillverka beten? Smörja rullen? Reflektera? Tänka? Planera? Besöka den lokala syltan? Själv ska jag tänka . . . Reflektera . . . . . . . Binda flugor. . . . . . . Besöka den lokala syltan. . . .  Planera. . . För att ta en riktigt grov öring i vår. . . . . Och ett riktigt as till gädda under försommaren. . . . . . .

6,5 kilo 08-öring i minnenas land.

/ John Kärki