Vad äter dom just nu?

oktober 16, 2011 i Havsöring

Vi är i mitten av oktober. Öringsäsongen i Stockholm verkar precis ha kommit igång på vissa ställen, vi talar yttre skär och liknande. Fjärdar och farleder längre in i skärgården verkar inte ha kommit igång. Och det är nog ett tag kvar innan man kan börja tala om att det är fart där. Kanske i november är min gissning.

Hur som haver. Fiskade av ett utsatt ställe långt ut i skärgårn i helgen. Efter några timmars driftande i ringen strandade jag farkosten för att zippa på en kopp kaffe. Vid strandkanten hittade jag en uppspolad strömming. Teorierna började rulla för sig själv i mitt huvud. Självklart äter öringen strömming. Strömmingen går djupare? Ja. Äter inte öringen spigg? Jo. Men som vanligt slår det självklara mig: Strömmingen styr var  havsöringen befinner sig till stor del. 

Nummer ett.

Min egna teori angående det svåra oktober fisket i Stockholms skärgård
Från mitten av oktober brukar tempen i Stockholms skärgård ligga på 12-8grader ungefär. Beroende på var du befinner dig geografiskt.
Öringen har fortfarande lätt och smälta fet mat. Och även mycket mat för den delen. Strömmingen är vid dom här temperaturerna ”Nr 1″ för öringen på menyn. Öringen uppehåller sig mestadels ute bland strömmingarna under dagarna. Men ju mer tempen sjunker i havet rör sig öringen in grunt sporadiskt. Men lika fort som stimmet eller den ensamme öringen kommer in försvinner dom/den. Med undantag för gryning då dom verkar kunna uppehålla sig en lite längre stund. Med en längre stund menar jag inte timmar, utan vi snackar någonstans runt 5-15minuter.
Jag ser likheter med öringfisket i oktober som det i maj. I maj går fisket mot sitt slut, medans nu är vi bara i startgroparna. Två olika innebörder men med samma vattentemperaturer.
Skillnaden för mig personligen är att när säsongen går mot sitt slut på våren har jag självförtroende barometern på max efter att ha fått öring under tidigare delen av våren, medans nu börjar man om från noll på alla sätt och vis.

Så vad gör man? 

Antingen greppar man ett spinnspö och står och dänger stora strömmingsskedar på ”svart vatten” dvs djupa ställen. Eller så sätter man sig och kollar på tv och tålmodigt inväntar temperaturer under 6-7grader då framförallt spigg verkar stå på menyn lite mera. Mitt tips är dock att greppa flugspöet och söka strömmingstimm i närheten av schyssta öringstränder med en strömmingsfluga på tafsen. För öringen verkar vilja smälta maten grunt emellanåt. En strömmingsfluga som sveper förbi en vilande eller simmande öring kanske ger en liten påminnelse ” det är ju det där jag brukar äta” (vet att det låter flummigt).

 När matklockan ringer hos öringen under oktober månad borde den här varianten av ”Sundets blå” vara klockren. Stinger delen med den bakre kroken ger flugan mycket liv. I vattnet ser det ut som flugan vajjar på stjärtfenan. Notera den orangea huggpunkten längst bak.

För och göra allt lite mer förvirrat och svamligt kan jag meddela om en öring som min kompis plockade igår, på en diskret spiggimitation innanför tremeters kurvan i närheten av ett strömmingstimm. I magen på öringen låg det 4-5 halvsmälta strömmingar.
Så för att sammanfatta lite av texten och komma till det enda som har bevisat sig vara rätt hittills oktober 2011; Sök öringen i närheten av strömmingstimm med en diskret spiggfluga på tafsen.
Själv ska jag besöka mina maj platser med både strömmingsflugor och spiggflugor och se om det är någon hemma. ;).

/ Karki