Utrustning för kustjägare – Vantar under vintern

januari 2, 2012 i Utrustning

Vinden från nordost försökte gång efter gång attackera mina händer. Det var några minsugrader ute. Snö på stränderna. Fiske var absolut inget man skulle hålla på med idag om du frågade gemene man. Det här var så långt bort från brinnande solnedgångar, guppande rödvita flöten och nybetsade bryggor man kunde komma. 

Det går absolut och fiska året om. Vi som älskar fiske mer än allt annat (även om vi bara erkänner det för oss själva) fiskar också året runt. Allt handlar om att klä sig rätt. Händerna är en extra utsatt del på kroppen som ofta får ta mycket stryk.
Bra vantar är en sak jag har letat efter länge. Många märken tar hutlösa priser för saker som inte ens fungerar.
Jag har kommit fram följande gällande vantar
Det viktigaste är att dom ska ha en lång bakdel som går en bra bit över handleden. På så sätt är det varmt blod som pulserar in i handen vilket hjälper mycket extra kyliga dagar.
Dom ska vara smidiga.
Vanligt garn som man stickar med är det material som värmer bäst, även i vått tillstånd. Smidighetsfaktorn kanske inte är 10 av 10. Men dom funkar helt klart mer än godkänt.
Mina fiskevantar under årets kyliga del
Stickade av min mormor. Har aldrig haft bättre vantar än dom här. Notera den förlängda gråa delen som ska hjälpa blodet att glida in varmt i handen.

/ John Kärki