Trattflugor och silverflunsa

januari 6, 2013 i Flugbindning, Havsöring

Hej!
Ligger hemma med ”Silverflunsan” sedan några dagar tillbaka, så rapporterna från kusten blir sparsmakade denna helg.

Däremot har jag bundit lite flugor. Bland annat streamers med tratt framtill. Flugor med tratt får en mer simmande gång i hemtagningen. Något som kan vara extra bra när man ska imitera ett flyende strömmingsyngel.

Har själv sett hur en strömming blivit jagad av en havsöring. Hur ettrigt den simmar i panik. Just de små strömmingarna håller gärna till grunt, i samma områden som öringen jagar.

Jag fiskar oftast med flytlina. Problemet med trattflugor och ren flytlina är att det tar lite tid innan flugan ”sätter sig” i vattnet. Börjar du fiska hem för fort kommer du ha en fluga som simmar väldigt ytligt, på gränsen till en plogande popper. Det optimala är att fiska med en intermediate-lina vid fiske med trattflugor.

Ett alternativ för oss som kör flytlina är att sätta ett guldhuvud eller annan tyngd framtill. Dock viktar jag gärna flugan som bilden nedan. Det vill säga, mitt på. Då får du en fluga som sjunker med balans och simmar med balans. Precis som en riktig strömming.

Sen är oftast trattarna lite för stora när de är original. Det löser man lätt genom att klippa ner dem en aning. Flugan blir då mer lättkastad men bibehåller den fina gången.

/ John Kärki