Spinn VS Fluga

oktober 23, 2011 i Övrigt

Hej.

Rapporterna trillar in i mobilen, från spinnfiskarna. Och jag är inte förvånad.
Har under helgen strosat runt i olika delar av skärgårn och doppat flugor. Fredags var det tidig gryning. Lördag eftermiddag blev det ett kort pass på två timmar på eftermiddagen. Min nyinköpta digitaltermometer har varit min bästa vän.
Jag har mätt upp temperaturer från 6,9grader (tidig gryning yttre delarna) till 10,1grader (eftermiddag inomskärs).
Hade ett hugg utanför en fristående stengrynna och tappade en gädda på uppskattningsvis 5-7kg. Högg på en WB variant.

Öringen rör på sig mycket. Korta svängar in. Har man tur dyker dom upp nära land annars verkar dom befinna sig långt ut på 3meterskurvan.
Trots att jag är flugpatriot på alla sätt och vis så får jag ta konstatera att spinnfiske är effektivare, när vi har dom här höga temperaturerna. Men rollerna kommer ändras ju längre in på hösten vi kommer, tror jag. Låt tempen trilla ner under 6-7grader så kan vi börja snacka allvar med våra flugspön och schyssta kreationer på linänden.

Förövrigt så verkar det som yttre delarna är det som funkar just nu. Men jag blir inte förvånad om det sakta blir sämre ju mer tempen sjunker just i dom yttre delarna. Min teori baserad på egen uppfattning samt snack med fiskeguider i vintras. Kan få äta upp det jag skrev nu. Positivt i sådana fall. :)
Samtidigt känns som dom inre delarna kan komma igång snart och fiska ”bra” under hösten/vintern (temp i helgen på ett såna ställen; 9,5 och 9,1).

Helgens värsting är utan tvekan Kobbens vän, spinnfiskaren Kenneth. Öringarna vakade långt ut. För långt ut för att nå med spinnspö från land. Så Kenneth drar till bilen och sätter på sig sin torrdräkt och simmar ut till öringarna. Pang så har Kenneth landat två blankingar. . . . Kommentarer överflödiga. Kredd till Kenneth!

Nya vecka imorgon, nya kyliga nätter och sjunkande temperaturer i havet.
/ Karki