Silver . . . . Utan prickar.

november 25, 2011 i Havsöring

En blåsig heldag i skärgårn.
Förmiddagen spenderades med Kobben på ett fint ställe med tång, sten och sand. Kobben hade en följare på spinn och såg en hoppande fisk på morgonen. Kändes råhett på den lokalen. Men dåligt med gensvar av öringarna.
Men låt det blåsa så här i någon dag till så har nog flertalet öringar hittat dit. Spiggen måste vara yr i huvudet av all turbulens i vattnet. Medelvinden var cirka 12m/s.

Efter lunch skiljdes jag och Kobben åt. Jag ville hinna med en sista lokal innan det var mörkt för dagen.
Väl framme på platsen så blåser det ännu värre en på tidigare ställe. Det var verkligen ett riktigt grisväder. Vid liknande vind har jag fått öring riktigt grunt på den här platsen, så förhoppningarna var på topp. Det ända som spökade var vattentemperaturen . . . Fortfarande 7grader.
Driftar runt med flytringen. Spännet på ena fenan pajjar. Trycket i vattnet var inte att leka med idag. Så får paddla runt med en fena. Går iland på en liten ensam ö och börjar vadfiska därifrån. Ganska omgående stramar det till i linan och upp i ytan visar sig något silvrigt. Efter en kort och loj kamp kan jag greppa en sik. En fin rackare. Skönt och få fisk. Behövdes verkligen.
Nöter vidare vid ön och har ett flertal hugg. Min gissning; Flera sikar som stod i klump.

Silver utan prickar tas tacksamt emot i tröga tider.

i skymningen sätter jag på mig min fena och försöker paddla tillbaka så gott det går. Men strömmen i vattnet är galet stark. Så strandar mig och flytringen 300-400m längre bort än vad som var tänkt.
Går tillbaka mot bilen. Gör några sista kast i det disigt mörka ljuset och har en rejäl stöt. Det kändes öring hela vägen in i ryggmärgen.
Inget mer händer trots många ihärdiga kast där stöten ägde rum.

Summa summarum; Härligt med stormigt väder. Man kunde nästan känna hur vattnet rördes om och syret flödade.
Kul med böjj på spöet, trots fel art.
Det börjar kännas riktigt ”öringhett” därute nu. Hoppas den försenade höststormen kan väcka liv på silvertorpederna ordentligt.

Jakten på världens svåraste fisk fortsätter.
/ Karki