Havsöringsklubb i Stockholm

januari 10, 2012 i Övrigt

Hej alla öringfiskare.

Skriver detta inlägg för att göra en intressekoll gällande en klubb för oss havsöringsfiskare i stockholmsområdet.
Spelar ingen roll om du är spinnfiskare, metare eller flugfiskare. Huvudsaken är att du älskar havsöringen som fisk.

Tanken med klubben är att anordna gemensamma fiskeresor, föredrag och fiskevård mm. En av dom viktigaste punkterna kommer vara fiskevårdsarbetet.
Vi har ett stort antal outnyttjade lekåar i stockholmsområdet. Antingen är dom sönderbyggda eller så kanske dom är övergödda.
Men det här går att ordna till med lite vilja och kunskap. För visst kan man lägga ifrån sig spöet ibland för att gräva och grusa åar?
Stockholmsöringen har det inte lätt idag. Det finns få vilda stammar kvar med sina unika egenskaper. Skulle man få igång fler lekåar skulle chansen till att skapa fler unika stammar öka. Dom skulle i sin tur klara sig bättre mot olika predatorer.
Jag tror att ett målmedvetet fiskevårdsarbete + utsättningar av fisk är en kombo som kan få igång stockholmsfisket igen.

Jag har varit i kontakt med Tobias Fränstam från Sportfiskarna. Han är väldigt positiv till hela grejen och tycker verkligen det behövs. Knyter man klubben till sportfiskarna kommer det dessutom finnas utrustning, lokaler och hjälp från experter på just fiskevårdsområdet mm. Det kommer även vara lättare att söka olika bidrag för tex ett större projekt.
Med andra ord, det finns ett dukat bord med allt som egentligen behövs för att lyckas med ett fiskevårdsarbete.
Jag vet att det finns en vilja därute. Från dom yttre delarna i norr via mellersta skärgårn till södra skärgårns yttersta band.

Vad säger ni om det här?
Kommentera eller maila om vad ni tycker och tänker. All input är bra, negativt som positivt. Snacka med polarna, sprid ordet om vad som är på gång.
Klubben behöver inte starta just nu. Men inom sin tid.

/  John Kärki
Karki32@hotmail.com