Grönskande tider – Tuffa stunder för en silversmed

maj 20, 2012 i Övrigt

Hej!

Solen skiner. Piké-tröjan sitter på kroppen. Ett par shorts i surfarstuket skyddar mina lår från den starka solen.
Det grönskar ute. Gator och torg fylls av folk som tidigare legat i ide.

Sitter i skrivande stund och spanar ut över en park. Parken ägs just nu av picknick-flanörer. Hundarna springer med tungan vispandes runt munnen. Barnen skriker av glädje. Föräldrarna ser nöjda ut, i alla fall ser det ut så när solbrillorna döljer ögonen. Vissa tar skydd från solen i skuggan under gröna trädkronor.

Det är sommar. Som varje år när sommaren kommer. Sitter jag med frågande blick och undrar hur havsöringen ska kontaktas. Strömming. . . . Strömming. . . . Strömming. Jävla strömming! Puhhh.

Den feta och älskade fisken på matbordet, om vårt folk får bestämma (även jag tycker om den), sätter käppar i hjulet för stunden.
Havsöringen är extremt präglad på strömmingen. Den har mat i överflöd. Den jagar lugnt och bestämt. Inga onödiga risker tas.
Det är grov havsöring vi pratar om. Riktigt grov.
Det kan vi tacka strömmingen för. Alltså att havsöringen i vår skärgård blir så grov.
Mer om det vi har upplevt under maj månad kommer jag skriva om när tiden finns.

En brun rufsig hund kommer fram till mig nu. Den ser ut att vilja ha mat. Svansen vajar stadigt. Ger hunden en liten bit av min macka. Glufs så var biten borta. Precis som en gädda. Ingen tanke, allt som ser ätbart ut är mat.

Gäddan ja. Den kan man alltid kontakta på något sätt. En bra gäddperiod är här. Den stora gäddan har precis lekt och är hungrig. Den jagar och glufsar i sig mat grunt. Mört, löja, abborre och strömmingar går rakt ner i magsäcken utan tanke. Men även mina flugor verkar den vilja ha.

Sommartider är trots lågkonjunkturen i silverbranschen härliga tider.
/ John