En tidig lördag i Stockholms skärgård. 2011-10-08

oktober 8, 2011 i Övrigt

Klockan ringde vid 04.00 på morgonen. Hade bestämt med ”Kobben” om att det var läge och plocka en höstblanking.
Kobben hämtade upp mig vid  femtiden och vi begav oss ut mot vattnet. När vi klev ur bilen vid vattnet var det nog höstens kyligaste morgon hittills. Fuktigt och kyligt är kombo som även kan få den mest varmblodige att börja frysa ordentligt.

Vi börjar nöta av en fin sträcka. En del vak ses. Vissa av dom var garanterat öring. Medans andra vak såg ut att kunna vara spigg eller strömming. Jag misstänker att det stod ett stimm med strömming i sundet vi fiskade av. Min teori om det var nog inte helt fel, även fast vi aldrig får veta vad det var. Även några måsar cirkulerade över morgonens fiskeplats när solen sakta steg över trädtopparna. Det strömmande rejält i sundet. Med andra ord kändes det som att det skulle kunna stryka öring i närheten. Gryningen övergår till morgon och vi kastar in grejerna i bilen och drar vidare till nästa spot. På vägen dit så stannade vi till vid en fin liten å som öringen leker i. Vi kunde under någon timme spana in fina lekfärgade öringar som simmade runt i åns fina pooler. Mäktigt och se! Kul och se att naturen fungerar bra. Även mängder av smolt kunde ses i ån. Under mina år som jag spanat i åarna har jag aldrig stött på en så här stor mängd smolt.

 
Barnkammare för kommande storöringar :).
 En viktigt ingrediens för havsöringens lek.

Väl framme på nästa spot bränner Kobben en öring. Den hugger och släpper. Ett par kast senare följer öringen flugan in till land men tvärvänder när den får syn på den sluge fiskaren vid strandkanten. Kort därefter ses ett brutalt vak på språng femtio meter ifrån oss. Knallblank 3-4kgs fisk. Vi försöker på den ett tag utan resultat.
Vi blir sittande en stund på en sten och bara spanar ut över vattnet. Fristående mörkbottnar och rev kan synas i det klara vattnet. Mina tankar svävade iväg i silvertema. . . Säkert Kobbens också.

Summa summarum;
En skön och avslappnad dag i Stockholms skärgård. Härligt väder med sol och lite kyla som krydda! Det känns som det är ett par veckor kvar innan det kommer igång ordentligt. Men tidiga gryningar, förmiddagar (om vädret är på vår sida) och skymningar kan mycket väl leverera öring nu är min spontana känsla. Tempen i vattnet var 11-11,5 cirka.

/ Karki