Vintern och våren 2012

maj 29, 2012 i Övrigt

Nästan juni månad. Det grönskar ute. Lummiga områden med träd inbjuder till picknick och rosévin. Ljusa och varma nätter ger förutsättningar för galna sommarminnen.
Öringfisket går på sparlåga. . . . . Med andra ord är det ett bra läge att summera ihop vintern och våren 2012. Med några bilder och lite text.
Häng med på en kylslagen resa som bara blev varmare och varmare. . . . . . .

I mitten av januari började fisket lossna för egen del. Öringen verkade under senhösten och vintern mestadels käka ute i strömmingsstimmen. Men ju kyligare det blev desto mer började öringen stryka in grunt. En tidig förmiddag lyckades jag landa två öringar och min kompis Johan landa en öring. 
Hela januari verkade fisket vara ”hyffsat”. Det gick att kontakta öringen grunt. Mestadels landades små blankingar. Den större fisken var frånvarande. Bilden ovan poserar Matte med en fin liten blanking.
Mot slutet av januari prickade jag och David A in ett par pass som var ruggigt spännande. Riktigt grov öring patrullerade större sträckor i långsamt tempo. Head and tail vaken avlöste varandra på en vindstilla vinteryta. Kusligt mäktigt var det. Den spänningen och fokuseringen som fångar ens sinne i sådana stunder är oslagbar.
Den större öringen var som vanligt extremt svår att locka till hugg. Men David lyckades i alla fall landa en liten steelhead/förrymd regnbåge ett av passen.
Februari månad gick i vinterkylans tecken. Isen lade sig på många lokaler. Men det gick att hitta öppet vatten. Jag, Johan och Kobben begav oss ut på ett hårt pass med belöning av en liten blanking.
En liten tradition under våren har varit att fira fångsterna delandes på en god och fin öl.
Mars månad kom som på beställning. Ett ljus kunde synas från det mörka och kyliga februari. Börjar månaden med att landa en steelhead/förrymd regnbåge. Ett vackert exemplar dessutom. Flugorna som fungerade bra under den första hälften av vintern/våren var wollybugger varianter. Tex B3 bonker och B3 grisen. 
Under vintermånaderna är detta en vanlig syn i magsäcken på fiskarna man får. Märlor och spigg.
Under mars månad avlöste bra perioder varandra. Vissa dagar var det dött, stendött. Andra dagar kunde man knappt bokstavera till bompass. Fisken stod grunt och var relativt stationär.
En mulen förmiddag i mars. Föreställningen signerad Kobben. 62cm 2,6kg.
I slutet av mars brakade det till brutalt i grejerna samtidigt som nordanvinden och snöstormen dansade kring mig. 70cm 4,0kg.
Början av april var en bra tid. Fiskarna rullade in hos många kustkrigare. Fisken började röra på sig lite mer tack vare vårvärmen som gled in över landet.
Den större fisken kunde hittas gömd i stenrös med stora djup utanför. Ett häftigt men svårt fiske. Ibland var det någon hemma, oftast inte. . . . Men det var ändå läge att hålla hårt i grejerna när flugorna fiskades ut från stenrösen. För när det väl small, så small det i grejerna så hela skärgården började sjunga. 
Stora mängder mellanskarv (fåglar) kunde synas i skärgårn denna vår. Många fler än tidigare år. Skarvfrågan är viktigt. Det är dags att det görs en oberoende utredning kring den här fågelns påverkan i vårt ekosystem. Straight and fair.
Ett effektivt pass med Norrbymanni ägde rum i mitten av april. Trots hårt nötande uteblev silvret.
Mot slutet av april var det dags för rally. Jag och Kobben lyckades under någon timme på landa fem öringar på en hårt vindutsatt udde. Samtliga blanka, men under måttet. 
Bilden ovan är på en 57centimeters påblänkare som landades dagen efter vårat rally. Fisken började under den här perioden sluka i sig flashflugor. . . . . . Kanske hade det och göra med att strömmingen började stimma ihop sig?
60cm blanking. . . . . 
Som hade en stor strömming i magen. . . . . 
Gravad öring. Denna vinter och vår gick en havsöring och en regnbåge till matbordet.
I början av maj exploderade värmen och öringen drog illa kvickt från grundbottnarna. . . . . . Vi har under denna månad jagat dem i gryningen och skymningen med knapert resultat. Några följare och något hugg. Öringen är väldigt präglad på strömming, stim av strömming rättare sagt.

Nu ska sommarkoden knäckas. Vill allt sig väl kommer det upp öring under juni månad. Vi satsar på det och hoppas att öringguden är med oss.

Tackar alla havsöringar, fiskekompisar och Stockholms skärgård för att ni gör Sverige så underbart under den kylslagna delen av året.

No trout – No cry 

/ John