Tvärnit och svartsippor

maj 11, 2014 i Havsöring, Övrigt

Gröna löv dansar i vinden. Vitsipporna står stadigt i grupp. Havsörnen seglar fritt med en lila molnfront som bakgrund. Tången vacklar osäkert i havets gung. Böljan blå är i uppror och fräser av mörk intensitet.

Tvärnit. Hinner inte höja spöet innan en tung hoppkavalkad tar vid och linan sprutar av spolen. Hör en spinnfiskare säga att det ser ut som en öring. Linan fortsätter spruta medan ett djupt snitt skär i vågtopparna. Backingen tar sedan vid. Ytan bryts långt ut av fyra kraftiga hopp innan allt blir tomt. . . Vevar upp den sladdriga fluglinan och får upp en uträtad krok. Spinnfiskaren kommer fram till mig och vi diskuterar fighten.

- Jag tror det var en öring.
Säger han med exalterad röst. Jag svarar att det måste ha varit en kustbåge av bättre kaliber. Nåväl. Loss gick den och vi önskar varandra ett fortsatt skitfiske.

Kvällen närmar sig och linan ligger på långt släp ute i vågtopparna när jag knatar in mot land för en välbehövligt vila. Blicken är vänd mot den gröna naturen på land när det tar tvärstopp bakom mig. Vänder mig om chockat och linan fräser som en större industrisåg. Fisken har krokat sig själv och bjuder på ursinniga rusningar och vansinneshopp.

Har stundtals svårt att greppa situationen när spötoppen fladdrar motvilligt och en bredsida tar luft gång efter gång. . . Allt går bra och kan efter mycket stök landa ytterligare en kustbåge. Vilket drag trots sin ringa storlek. Helt otroligt vilka bataljer dessa fiskar bjuder på.

KustbågeKustbågarna bjuder på bra batalj i vågtopparna.

Kvällen blir till natt när jag med lätta fotsteg traskar hemåt. Vildsvinen bökar ljudligt i skogen. Räven smyger tyst i månens sken. Vitsipporna förvandlas till svartsippor i nattens mörker.

Ännu en minnesvärd dag på kusten. Det tackar jag för.
John Kärki