Skäggdoppingar och gäddor

maj 21, 2013 i Gädda

Ett soligt Stockholm med levande förorter därtill. Allt har vaknat till liv igen. Nu och några månader framöver lever innerstadskärnan med pärlbandet ut som sträcker sig åt alla väderstreck.

Klingande uteserveringar med ljugande låg promille. Kvinnor i moderiktiga kläder för sommaren år-2013 trippar fram, två och två eller i grupp. Solen speglar sig i svarta, dyra och ibland billiga solglasögon.

Bilköer och sommarstress.

Jag och Anton bestämmer oss för att lämna. I alla fall för en eftermiddag och kväll.
Anton, en sextonårig gäddfiskare som helst spenderar sin fritid i en båt. Motorbåt eller segelbåt. Med eller utan spö. Innerst inne finns ändå längtan efter monstergäddan.

Han var nu sugen på att testa något nytt fiskesätt. Spinnfisket hade bleknat en aning. Hårt jerkbait-fiske och adrenalinpoetiskt flugfiske stod på menyn.

Vi lämnade staden bakom oss. I backspegeln synade vi företagsbilar och en kaosartad trafik på de stora motorlederna.
Framför oss såg vi mastiga hav av vitsippor, ytliga löjstim och stora efterleksgäddor som attackerar hänsynslöst.

Vitsippor

***

Vädret i skärgårn är tilltalande. Tvärtemot soliga storstan. Mulet dis och svagt krusande vind. Löjstimmen rör sig försiktigt i de heta zonerna bland sjögräs och lite grumligt vatten. Gäddornas hem. Vi prickar luckorna.

Det smäller hårt och ytligt. Stumgung på jerkbait och mer åt det hårt sugande hållet på fluga. Dubbelstrippande händer utlöser kraftiga ytexplosioner. Flashflugan får ta rejält med stryk.
Markanta stopp med jerkbaitsen skapar stigande gäddor från ett par meters djup. Mäktigt värre.

De flesta gäddorna går loss. Trots vassa krokar lirkar de sig fria. Adrenalinnivån är trots det hög. Fokuseringen hakar på. Vissa stopp händer det överallt och hela tiden.

Fem

Skäggdopping-perioden favoriserar jag som den mest visuella perioden för att fiska stor gädda grunt med ytligt simmande flugor eller jerkbaits. Storgäddan står fortfarande kvar grunt efter leken, för att äta upp sig. Den grönprickiga rovfisken utnyttjar överflödet av löja och stor brax.

Skäggdoppingen lägger sina ägg någon gång under maj månad. Oftast mellan två till sex stycken. Fågeln ruvar på äggen under nästan en månad. Ofta ser man små bon i vassarna med ruvande honor ovanpå.

När ungarna kläcks är det en indikation på att storgäddan blir svårare och inte är lika konsekvent grundgående. Oftast inträffar det beroende på plats, i början av juni till mitten av juni.

ÄggSkäggdoppingens ägg vilar varsamt i boet – Storgäddan simmar fortfarande i närheten.

Dagen går mot sitt slut. Vi summerar ett gäng gäddor upp med en topp runt fem pannor. Säkerligen ett femtontal häftiga kontakter. I sista ljuset bränner vi en gädda av grövre modell i anslutning till ytterskärgård och klart vatten med mörkt täta tångbälten.

AntonAnton poserar i skymningen med jerkpåken i handen.

Vi lämnar skärgårn bakom oss. I backspegeln ser vi minnen av skorrande skäggdoppingar, grymma gäddattacker och hav av vitsippor som dansar i skärgårns slänter.
Framför oss ser vi en storstad, upplopp i förorterna och bilköer. . . .

Anton säger med trött röst i i bilen, som luktar gädda, att det är skönt att sno några timmar på en vardag och dra ut i skärgårn. . .  Jag håller med . . . Innerst inne vet jag att jag skulle kunna skriva under med livet som insatts att det faktiskt är så.

John Kärki