Rapport från en ö i Stockholms skärgård.

oktober 1, 2011 i Övrigt

Vi blev tillslut åtta grabbar som åkte ut fredag morgon. Jonas, Jonas, Leif, Ejken, Matte, Danne, Hannes och jag. Tanken var att JM skulle dyka upp lördag förmiddag. Men blev inte så pga att vi drog hem på lördag förmiddag. Förhoppningarna om öring var stora. Dock var inte vädret på vår sida. Ren sommarvärme hade svept in över skärgården. Knappt ett moln på himmelen och 19-20 grader varmt. Det skulle inte bli lätt insåg alla. Jag själv trodde fisket skulle bli extremt kort och nischat på skymning och gryningsfisket.

Efter att ha slagit upp vår camp så började vi och nöta på i solskenet. Tempen i vattnet visade 14,9grader, förvånansvärt högt om du frågar mig. Med tanke på hur långt ut i skärgården vi var. Inte mycket händer under dagfisket. Dock spanades fina bottnar och tångrev in. Bottnarna runt den här ön skriker verkligen öring.
I skymningen börjar fisket vakna till liv och det ses ett fåtal vak långt ut. Ett av dom såg riktigt bra ut. Vi fick tyvärr inte med oss flytringarna pga att vi hade på tok för mycket packning med oss i allmänhet.

När mörkret hade intagit fjärden, ön och himmelen begav vi oss tillbaka till campen för mat och dryck. En lägereld gjordes i ordning och flaskorna öppnades. Rom, whiskey och någon bärs. En skön kväll med andra ord. :) Öringteorier varvades och en del intressanta diskussioner uppstod. Själv låg jag på det barriga underlaget och mest lyssnade. Samtidigt som skenet från elden lyste upp runt sällskapet.

Gryningsfisket bjöd på aktivitet och krokad fisk, 12grader i vattnet. Hannes lyckas kroka en blänkare runt måttet (50cm) som hoppar fyra (!) gånger för att sen släppa inne i slutskedet av drillen. Den högg på en tobisimitation. Annars ser vi lite vak. Mestadels långt ut på 3meters kurvan. Ett hårdare ”klappjaktsvak” på spigg visade sig inom kastavstånd, om man hade stått där just då. Men jag stod placerad 50meter ifrån istället.
Solen jagade snabbt över trädtopparna och allt dog ut. Bara och packa ihop och bege sig hemåt mot fastlandet igen.

 Dryck för silverjägare.

Summa summarum; Öringen finns där ute. Gryning och skymning var inte oväntat hetast. Nästa gång jag åker ut så ska flytringen med.
Dock är det oroande med det här vädret. Sommarvärme i oktober? ? ? När ska hösten komma ordentligt? Eller får vi ingen höst och endast vinter? Har vi endast två årstider i Sverige nuförtiden, Sommar och vinter?
Många frågor och få svar.

/ Karki