Iskyla, glassarsol och visuell vakfest

december 23, 2014 i Havsöring

Dovt ljus i juletider utan snö. Det dova ljuset lyser även i rummet där jag summerar mina pass från kusten. Inkommen från en isig sejour för ett par timmar sedan. Fötterna ilar fortfarande. Händer och fingrar jobbar sakta. Det är hårt där ute. Men i denna värld är jag så härdad att jag knappt funderar längre – Men när jag funderar, inser jag hur jäkla hårt vinterfiske på kusten faktiskt är.

Drar på mig en munktröja. Höjer den mörka luvan över huvudet och går in i min värld. Summerar ihop en dunkel höst. Många fångster. Många riktigt bra fångster. Toppfiskarna saknas. Men aldrig ska man vara nöjd. Då hade jag lagt av för länge sedan med det här.

Tänker på sälen som ständigt följt mig sedan november. Stundtals en av mina bättre vänner på kusten. För varje gång han kikade fram högg det. . . Ovanligt må jag säga. Men så var det, denna höst.

Sälnärvaro i innerskärgården.

Har som sagt lagt några vinterpass. Ena dagen med Eric W. Full fokus på grövre individer. Sådana pass brukar sällan sluta med hysterisk glädje. Denna mulna och blåsiga dag lämnar vi skärgårn med ett sprall i statistiken och några hugg. Skönt att vara ute och storöring växer liksom inte på träd. Dagen avslutades med ett go jul och en hård näve inför kommande pass!

Eric W

Nästa pass anslöt BarkabyLeif. ”Barkis” som tidigare hade varit nere på klassisk mark i södra skärgårn och visat vart skåpet skulle stå med triss i silver bjöd på bra kast och stabilt självförtroende när han klippte öringar i ett. Själv fick jag nöja mig med att syna en fet havsörn och tappa ett par öringar. . .

”Barkis” jagar öringar likt en ohyfsad säl på grundplatåerna.

Tredje passet spenderades med Ejken och Nicke från Team Santiago. Morgonen var kylig med en tunn ishinna spänd över vikens grundklack. När första ljuset bryter horisonten startar en vakfest av rang. Små som riktigt stora öringar bryter ytan visuellt. Våra kast viner fram med knapert resultat. Ser hur två öringar kryssar fram och pulsen höjs men flugan ratas nonchalant! Nicke har fisk inom kasthåll men även där ratas de hårvingade krokindividerna.

Is i viken. Frost i det gröna och vakfest i B3 skärgård.

Det är först strax innan lunch. På en mer utsatt sträcka vi hittar fisk. Ejken tar täten och klipper en vilding med grymma fenor och prickar. Kort därefter springer jag in i en fisk som känns bättre. Byter fluga och ger fisken en ny chans. Spöet tyngs och mothugget bränns. Konstaterar att det faktiskt var en bättre fisk och kör vidare frustrerat över bränd fisk.

Solen fortsätter glänsa över fjärden och vi konstaterar att det bara är en muurikka, gott käk och kokkaffe som saknas denna dag.

Ejken med en vilding!

Glassig sol i juletider på kustens krigare.

Fötterna ilar fortfarande. Händer och fingrar jobbar sakta. Det är hårt där ute. Men i denna värld är jag så härdad att jag knappt funderar längre – Men när jag funderar, inser jag hur jäkla hårt vinterfiske på kusten faktiskt är.

Denna vinter blir dock lugnare än tidigare. . . Dock kan ett och annat infall få mig att pröva på havets vintersilver då och då.

God jul!
John Kärki