Grönskimmer i tångbarrikaderna

maj 6, 2013 i Gädda

Valborgsnatt i laglöst skärgårdsland. Landskapet i brand. På varje gård dansade människors skuggor häxlikt med hjälp av eldens sken. Natten var mörk samtidigt som kvinnor i svart silhuett mot stjärnklar himmel gled fram på sina kvastar.

Vi hade valt klassisk mark. I alla fall klassisk för mig och Johan. Många glada minnen och gäddbataljer har utspelat sig i detta område. Som gäddfiskare är detta vår plats. Platsen där vi fostrats med hjälp av ett stormigt hav, karga klippor och mycket funderande.

Ytterskärgårdskaraktären som liknar havsöringsbiotop gäckar en många gånger. Att fiska i kristallklart vatten med de sista öarna som silhuett är en lisa för själen. Se spiggstimmen hacka sig fram i vattnet. Följa den friska tången i brun färg som vajar melodiskt med ett gungigt hav. Förfallna båthus och som berättar skärgårdshistoria i faluröd skepnad. Stridbara och kolossalt vackra gäddor som stiger synligt mot flashflugor. Visuellt värre med andra ord. Man kan bli religiös för mindre.

Pike

Grillbrickan knastrade över elden. Johan var som vanligt grillmästare. Jag låg på landbacken och smuttade på en tjeckisk variant av det svagare slaget. En doft av kryddig korv spred sig i skärgårdslandet. . . . .

Vi väntade in ljuset. Gryningstimmen. Då gäddorna skulle stå på sina platser. Ofta är det så att när nattens mörker släpper står de där. Helt tysta men beredda på attack. Ingen nåd. Dammiga bottnar och röjd tång är ofta följden av att flashflugorna landar inom synhåll. Ruggiga fiskar. Skräckinjagande.

Häxgädda

Gäddpåkarna i klass åtta eller nio är ibland nödvändigt när det suger tag. Likaså ståltafsen eller det knytbara tafsmaterialet. Flugorna får gärna vara stora. På tub eller krok. I klart vatten brukar jag förlänga tafsen lite extra. Drygt en spölängd 0,35-0,40 i dimension. Ibland en och en halv spölängd. Det blir lite slängigare. Men tror mig få mer fisk på det.

Flash

Denna gryning får vi ett par fighter med smågäddorna. Lika vackra som de alltid varit. Frisk teckning som liknar ett konstverk. Bataljerna är knyckiga när bottenstrukturen blir uppriven. Brunfärgade gråsuggor och märlor simmar förvirrat i frivattnet efter att ha blivit väckta. Små maskar pryder gäddornas ryggar. Ett tecken på att det stått still länge i det kalla vattnet.

De stora är inte på plats. Att fånga stor gädda är som att fiska havsöring. Man får inte många under en säsong. Men när man väl får en fylls själen med värme.

Pike

Denna morgon är själen ändå varm. Att bara få besöka detta område räcker mer än väl. Storgäddan får vänta till någon annan gång.

John Kärki
Bild 1,2 och 4 är tagna av Johan Nilsson.