Borstmaskar och lågvatten

mars 30, 2013 i Havsöring

Det klassiska påskfisket kantades i år av isflaksrally och extremt lågvatten. Så extremt lågt att några av turbåtarna ut till öarna i Stockholms skärgård fick ställas in, på grund av att båtarna inte kunde lägga till vid vissa bryggor.

Trots förutsättningarna, jagade min öringsjäl frenetiskt efter ett riktigt våldsamt hugg av storöringen. Letandet fann inga gränser. Vandrandes med flytringen mitt i city bland tusentals förvånade påskflanörer. Likväl ensam i isiga skogsbryn med förrädiska bergskanter som skulle kunna avsluta öringsäsongen för detta år.

Isflaksrally

Öringarna då? Svårflörtade. Det närmsta jag kommer fisk är när min naturfärgade tånggråsugga sveps ur ett mörkt tångbälte anspråkslöst. Hugget är stenhårt och hämtat från helvetet. Tvärstumt och ett fint skimmer av silver i vårsolen. Fisken rusar rakt ner i tången och stöter tungt för att sedan gå loss. . . . . .

Tånggråsugga

Påskens behållning är när jag gör en inventering av strandzonen. Lite märlor huserade i ytfilmen, som vanligt vintertid. Börjar sedan se slingriga spår i sanden. Följer några av spåren. Helt plötsligt slingrar sig en borstmask framför mig. Blir helt till mig i solskenet. Fotar och kikar på den. Fortsätter knata längs stranden och hittar fyra borstmaskar till. Färgnyansen var någon blandning av vitt, orange och kanske något åt det bruna hållet.

Borstmask

Borstmaskarna finns här uppe. Men är inte vanliga. Under flera års knatande längs det Stockholmska kustbandet har jag sett en bortsmask tidigare.
Dock säger vetenskapen att dem senaste åren har visat en explosionsartad ökning av borstmask i Östersjön. Så vi öringjägare får nog börja vänja oss vid öringar som jagar borstmask regelbundet. Likt västkustens eller sydkustens öringar som kan bli helt galna vid borstmaskens svärmningar under våren.

Slingrande borstmask

Våren låter vänta även om allt börjar se en aningen bättre ut. Solen värmer på dagarna – minusgraderna kliver in elakt på nätterna. Isflaken driver runt på turné i skärgårn. Ena stunden öppet – timmen efter stängt. Enda sättet att få fisk är att ha grejerna i vattnet, oavsett hur dåliga förutsättningarn är stundtals.

/ John Kärki